7 Ιουλίου 2017

Αθωώθηκε ο Τάσος Θεοφίλου

Ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου, αφέθηκε ελεύθερος με την κατά πλειοψηφία απαλλακτική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Είχε συλληφθεί το 2012 και είχε μείνει στη φυλακή 5 χρόνια. Πανηγυρισμοί από αλληλέγγυους


Με συνθήματα και κλάμματα χαράς οι αλληλέγγυοι του Τάσου Θεοφίλου άκουσαν την αθωωτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Πάρου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και αλλα.

Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας. Ένα δεύτερο μέλος υποστήριξε οτι πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί το 2012 και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2014. Συνολικά είχε μείνει στη φυλακή 5 χρόνια.

Η δικαστική αίθουσα είχε γεμίσει από αλληλέγγυους, φίλους και συγγενείς, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς με το άκουσμα της ετυμηγορίας. Πλέον ο Τάσος Θεοφίλου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αφεθεί ελεύθερος. Σημειώνεται ότι πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών για την υποπθεση της ληστείας στην Πάρονσε υποκατάστημα της Alpha Bank, κατά την οποία είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένας πολίτης.  
  
Υπενθυμίζεται ότι με την εισαγγελική πρόταση είχε ζητηθεί να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, ακόμα και για εκείνες που είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, δηλαδή για τις αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με ένταξη και συμμετοχή στη  "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει στην αγόρευσή της, πως ο Τάσος Θεοφίλου υπήρξε μέλος της οργάνωσης και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό.

Κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου είχε πει μεταξύ άλλων: "Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα απο τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικηματα, είμαι αναρχικός".

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου