11 Ιουνίου 2017

Πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή για ληστεία που είχε κάνει σωσίας του

Η υπόθεσή του επανεξετάστηκε όταν έμαθε ότι στη φυλακή, όπου εξέτιε την ποινή του, υπήρχε ένας έγκλειστος που ήταν ολόιδιος με αυτόν και είχαν και το ίδιο όνομα.


Ελεύθερος, αφού πέρασε 17 χρόνια της ζωής του στη φυλακή, για έγκλημα που είχε διαπράξει σωσίας του, αφέθηκε πριν λίγες μέρες ένας άνδρας στο Μισούρι των ΗΠΑ.

Ο Ρίτσαρντ Άντονι Τζόουνς κρίθηκε ένοχος για ληστεία, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών και πήρε το δρόμο για τη φυλακή το 1999, με έναν αυτόπτη μάρτυρα να υποστηρίζει στη δίκη ότι αυτός ήταν ο δράστης. Σε νέο δικαστήριο όμως, ο ίδιος μάρτυρας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι ο δράστης ήταν ο Τζόουνς αντί του πραγματικού ενόχου. Οι δύο άνδρες ήταν ολόιδιοι.

Να σημειωθεί ότι στον τόπο της ληστείας δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA ενώ ο Τζόουνς είχε ασκήσει ουκ ολίγες φορές έφεση κατά της απόφασης, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πριν δύο χρόνια, ο Τζόουνς άκουσε για έναν άνδρα στη φυλακή που ήταν ίδιος με αυτόν και είχαν και το ίδιο όνομα. Κατάλαβε ότι αυτός μπορεί να είναι ο πραγματικός δράστης της ληστείας και ήρθε σε επικοινωνία με έναν οργανισμό, ο οποίος παρέχει νομικές υπηρεσίες σε κακώς καταδικασμένους πολίτες.


Κινήθηκαν οι διαδικασίες και έτσι πριν λίγες μέρες δικαστής του Κάνσας αποφάσισε την απελευθέρωσή του, κρίνοντας ότι είχε φυλακιστεί αδίκως.

"Δεν πιστεύω στην τύχη, θεωρώ ότι ήμουν ευλογημένος", δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο Τζόουνς, ο οποίος επέστρεψε στην οικογένεια και τα παιδιά του.

"Μείναμε άναυδοι από την τρομακτική ομοιότητα. Όλοι έχουν έναν σωσία. Ευτυχώς εμείς τον βρήκαμε", δήλωσε δικηγόρος που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Πηγή: Kansas City Star

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου