23 Νοεμβρίου 2016

Η ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Ελπίδες και φόβοι για την αθηναϊκή... Black Friday [vds]

Την πρώτη «Black Friday» της Αθήνας είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν οι καταναλωτές αλλά και ο εμπορικός κόσμος της πρωτεύουσας.


Η περίφημη «Μαύρη Παρασκευή», όπως αποκαλείται η πρώτη Παρασκευή μετά τον εορτασμό των Ευχαριστιών και έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ ως η αρχή του τριημέρου των μεγαλύτερων εκπτώσεων του χρόνου, θα ακολουθηθεί φέτος για πρώτη φορά από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Φυσικά οι ουρές εκατοντάδων ανθρώπων που συνωστίζονται από την προηγούμενη νύχτα στις εισόδους των αμερικανικών καταστημάτων είναι μάλλον δύσκολο να εμφανισθούν στην ελληνική αγορά, δεδομένης της κρίσης. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η μεθαυριανή «Black Friday» θεωρείται από τους επιχειρηματίες μια πρώτη απόπειρα να μετατραπεί η συγκεκριμένη ημέρα σε γιορτή του εμπορίου.

«Η ''Black Friday'' είναι μια λαμπρή ημέρα και μια γιορτή που επιβεβαιώνει κάθε χρόνο την καλή σχέση μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων. Σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί και στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις θα γιορτάσουν αυτήν τη σχέση και θα προσφέρουν στους καταναλωτές καταπληκτικές τιμές, καταπληκτική ποικιλία προϊόντων και πολύ καλή εξυπηρέτηση» λέει στο «Εθνος» ο Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως.

Από την άλλη πλευρά, σύλλογοι εργαζομένων εκφράζουν την ανησυχία τους για τις χαοτικές καταστάσεις που φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν.

«Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται μεταξύ τους. Και βέβαια η μανία τους παίρνει σβάρνα και τους εργαζόμενους, που πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της ''Black Friday'', έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές.


Πελάτες πολυκαταστήματος σε σκηνές αλλοφροσύνης. Τέτοιες σκηνές που έχουν οδηγήσει μέχρι και σε θανάτους υπαλλήλων έχουν ανησυχήσει τους εργαζομένους και στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας

Μάλιστα, το 2008 ένας 34χρονος εργάτης της Wal-Mart έχασε τη ζωή του, όταν ποδοπατήθηκε κυριολεκτικά από καταναλωτές» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής.

Ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ τη δεκαετία του '50 από τους αστυνομικούς, οι οποίοι ήθελαν να περιγράψουν το κυκλοφοριακό χάος που επικρατούσε στην πόλη την επόμενη ημέρα των Ευχαριστιών. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η φράση δεν είχε ιδιαίτερη εξάπλωση πέρα από τα όρια της Πενσιλβάνια, αλλά την εποχή εκείνη οι έμποροι αποφάσισαν να της δώσουν διαφορετικό νόημα.

Από τα κέρδη

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η συγκεκριμένη Παρασκευή βαφτίστηκε «μαύρη» από το χρώμα του μελανιού με το οποίο γράφονταν τα κέρδη στα λογιστικά βιβλία, σε αντίθεση με το κόκκινο μελάνι με το οποίο γράφονταν οι μέρες με «χασούρα».

Για κάποια χρόνια υπήρχε και μια εφιαλτική εκδοχή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει, και σύμφωνα με την οποία η φράση «Μαύρη Παρασκευή» έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα και στην πρακτική των γαιοκτημόνων του αμερικανικού Νότου να πωλούν σκλάβους ακριβώς την επόμενη ημέρα των Ευχαριστιών...

Ο Νίκος εύχεται ο θεσμός της «Black Friday» να διαδοθεί και στη χώρα μας

Στις ΗΠΑ ο τζίρος του συγκεκριμένου τριημέρου ξεπερνά κάθε χρόνο τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δείτε τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της «Black Friday»






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου