21 Οκτωβρίου 2016

Ο Τσίπρας επισπεύδει τον ανασχηματισμό: Δομικός, με νέα πρόσωπα και υπουργεία

Τον χρόνο της διεξαγωγής του ανασχηματισμού αλλά και τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει, αναζητά ο Πρωθυπουργός.


Το ερώτημα είναι αν θα τον κάνει πριν ή μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά, μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει αναμφίβολα το πολιτικό κλίμα αλλά και τις επιλογές του. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν οι σχετικές αποφάσεις επισπεύδονται.

Μετά την πανηγυρική επανεκλογή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή και την επιστροφή του απόψε από τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να λύσει πρώτα τα εσωκομματικά. Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όργανο στο οποίο θέλει να δώσει βαρύτητα ο Αλ. Τσίπρας.

Οι αρνήσεις για το κόμμα

Οι σχεδιασμοί για την θέση-κλειδί του γραμματέα του κόμματος φαίνεται ότι δεν του «βγαίνουν», καθώς ο Πάνος Σκουρλέτης αρνήθηκε το ενδεχόμενο, ενώ ο Νίκος Φίλης διευκρίνισε ότι δεν του έγινε σχετική πρόταση, παρότι πληροφορίες επιμένουν ότι υπήρξε σχετικό τηλεφώνημα από το Μαξίμου. Ετσι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να παραμείνει στη θέση του ο Πάνος Ρήγας, ο νυν γραμματέας του κόμματος.

Στόχος του Πρωθυπουργού, όπως πρότεινε στο Συνέδριο και έγινε αποδεκτό, είναι να διαμορφώσει ένα ισχυρό ενιαίο πολιτικό κέντρο με την συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό αναζήτησε πρόθυμους πρωτοκλασάτους να μπουν στο κόμμα, πλην όμως συναντά τις αντιδράσεις υπουργών που δεν θέλουν να μετακινηθούν από τον υπουργικό τους θώκο. Ετσι η λύση που θα προκριθεί θα είναι οι πρωτοκλασάτοι να έχουν διττό ρόλο: Να μετέχουν δηλαδή και στην κυβέρνηση και στην Πολιτική Γραμματεία. Οπως είχε τονίσει το συνέδριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός «δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Οφείλουμε πέρα από όλα να το νοηματοδοτήσουμε με τη φυσική παρουσία της φυσικής πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος».

Ο ανασχηματισμός που... προαναγγέλθηκε

Μετά το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών ισορροπιών, είναι η ώρα της αναδόμησης του υπουργικού συμβουλίου. Και μπορεί οι ανασχηματισμοί να μην προαναγγέλλονται, ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη τον... προανήγγειλε λέγοντας πως η κυβέρνηση «θα αναδομηθεί». Οπως είπε στόχος είναι μια «ευέλικτη και γρήγορη διακυβέρνηση» και άφησε να εννοηθεί ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ριζικός με νέα πρόσωπα και υπουργεία, με δομικές αλλαγές – με ειδικό βάρος να ρίχνεται στο υπουργείο Μετανάστευσης το οποίο ίσως αυτονομηθεί - και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και άλλα πρόσωπα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να είναι και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν πρόσωπα έξω από το στενό κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοικτό είναι όλο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτός στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και πρέπει αυτές να εκφράζονται».

Μάλιστα, η Ολγα Γεροβασίλη - για την οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι προορίζεται για αναβάθμιση - προσδιόρισε και χρονικά τον ανασχηματισμό, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ «Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή. Εκείνο που ξέρω είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα ασχοληθεί με το θέμα, ότι θα αναδομηθεί η κυβέρνηση, μετά τις διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

Οι «ύποπτες» ημερομηνίες

Ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού πληροφορίες τον τοποθετούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας την Κυριακή, υπάρχουν δύο ημέρες «ύποπτες» για ανακοινώσεις: Η Δευτέρα 24/10 και η Τρίτη 25/10. Και τούτο διότι την Τετάρτη 26/10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος – που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς -αναχωρεί για την Θεσσαλονίκη όπου θα παραβρεθεί στους εορτασμούς για τον πολιούχο της πόλης και την παρέλαση της εθνικής επετείου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι έτοιμος ως την Τρίτη 25/10, τότε ο ανασχηματισμός θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότητα. Υπενθυμίζεται ότι Δευτέρα 24/10 και Τετάρτη 26/10 συνεδριάζει εκ νέου η Ολομέλεια του ΣτΕ για να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

«Θα κυβερνήσω με την γενιά μου»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να βάλει «νέο αίμα» στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα κυβερνήσω με τη γενιά μου» φέρεται να έχει πει. Ετσι στελέχη 30-40 ετών θα καθίσουν σε υπουργικούς θώκους με στόχο να φέρουν την πολυπόθητη «φρεσκάδα». Στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζαννακόπουλος, ο οποίος πρόσφατα βγήκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων για να υποστηρίξει την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τον νόμο Παππά, είναι πιθανόν να υπουργοποιηθούν.

Reuters: Φεύγει ο Σκουρλέτης, μένει ο Τσακαλώτος

Κυβερνητικές πηγές μίλησαν στο Reuters και έδωσαν εικόνα για τις διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού για να αντιστρέψει την πτώση της δημοτικότητας του, παραμερίζοντας υπουργούς που βλέπει ως εμπόδια για την ελάφρυνση του χρέους από τους διεθνείς δανειστές» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αντιτίθεται σε ορισμένες βασικές ιδιωτικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές, είναι μεταξύ των υπουργών που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν, λέει η ίδια πηγή.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, με τον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη ΝΔ.

«Εξελέγη για πρώτη φορά πριν από 21 μήνες υποσχόμενος να βάλει ένα τέλος στην λιτότητα.

Αλλά, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία -λόγω της προοπτικής να εκδιωχθεί η χώρα από τη ζώνη του ευρώ- και να συνεχίσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός του τρίτου πακέτου διάσωσης» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

«Εάν ο Τσίπρας χρειάζεται ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο μπορεί ολοκληρώσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, τότε ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση» δήλωσε μία από τις πηγές, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αυτό το μήνα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου